Virágmintás kötött sapka Fair Isle stílusban

Tadam! Elkészült az eslő Fair Isle projektem, a Camomile sapka, nézzétek csak! Tervezője Marie Wallin, az egyik legnépszerűbb angol designer. A cikk bevezet a színes kötés rejtelmeibe, tarts velem!

Rowan Felted Tweed – Európa egyik kedvenc fonala

Rowan Felted Tweed fonalat használtam, egy kivételével a minta leírásának megfelelő színekben:

  • 157 Camel
  • 158 Pine 158 (187 Hedgerow helyett)
  • 161 Avocado
  • 154 Ginger
  • 151 Bilberry
  • 186 Tawny
  • 175 Cinnamon

Imádom ezeket a színeket külön-külön és együtt is! Ahogy a virágminta meg van szerkesztve – camel alapon a tawni és bilberre finoman folyik át egymásba, majd középütt a cinammon –, maga a harmónia.

Virágmintás sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit
Virágmintás sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit

Fair Isle minta körkötéssel

A Camomile-t, ahogy a sapkákat és egyébként a Fair Isle munkákat általában, körbe kell kötni. Sajnos a 2,75-ös harisnyakötőtűimet Angliában felejtettem, otthon pedig nem találtam ilyen méretűt, ezért a passzét síkban kötöttem. Az első képen látszik milyen, mielőtt összehorgoltam volna, a második képen pedig a végeredmény, blokkolás után – persze, szebb lett volna körbe kötve, de azért így is elfogadható.

Apró műhelytitok: a passzé kötésekor mindkét szélen ráhagytam egy-egy szemet – tehát a sor elején három sima szemet kötöttem, a sor végén három fordítottat –, hogy meglegyen a megfelelő szemszám, és hogy szép legyen. Blokkolás után öltöttem össze a két oldalt, a színén fogva a munkát, ügyelve rá, hogy megmaradjon a két sima, két fordított ritmus.

A körkötés sokáig a mumusom volt, a sapkákat is inkább síkban kötöttem. A színes kötésnél azonban követni kell a mintát, számolni a szemeket, közben figyelni arra, hogy a “fordított oldalon” szépen sodródjanak a szálak, mindez sokkal egyszerűbb körbe. Megfelelő hosszúságú körkötőtű (ehhez a modellhez 60 cm-est használtam) és egy csokor  harisnyakötőtű kell hozzá. (A körkötőtűvel kötöttem egészen a negyedik fogyasztott sorig, ott váltottam át a harisnyakötőtűre.)

Virágmintás sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit
Virágmintás sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit

A Fair Isle mintákat egy-az-egyben a leszámolható rajz és a leírás  szerint csináltam.

Így sikerült a fogyasztás. A közeli képen azért látszik, hogy nem teljesen egyenletesek a szemek, van amelyik kicsit lazább, van amelyik szorosabb. Ez az egyenletlenség természetes is, hiszen kézzel kötünk, nem kell belőle nagy ügyet csinálni. A színes kötést a munka végeztével lehet kicsit kozmetikázni: a “fordított” oldalon a laza szemeket kicsit meg lehet húzni, a túl szoros sorok (különösen akkor, ha a hátul vezetett szál húzza őket össze) pedig lazulni fognak a blokkoláskor.

Kézzel kötött sapka blokkolása

Már a blokkolás előtt láttam, szép lesz az eredmény, de azért nagyon izgatott voltam, mert mégiscsak az első… Olvastam valahol, hogy a “beret” típusú sapkákat egy megfelelő méretű konyhai tányér segítségével a legegyszerűbb blokkolni. Az angliai lakásunkban nem találtam ilyet, muszáj voltam körülnézni a leértékelős polcon a Home Sense-ben 🙂 Találtam is egy csodaszépséget az eredeti ár töredékéért. Persze blokkoláshoz bármi megteszi, az a lényeg, hogy felvegye a munka a végleges formáját, szépen kifeküdjön, de ne nyúljon ki. Az én tányérom, bár csodaszép, a 29 cm-es átmérőjével kicsit nagy lett, szóval egy 26 cm-es is elég lett voln, a passzét kicsit túlnyújtottam, úgyhogy moshattam újra. Sebaj.

Virágmintás sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit
Virágmintás sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit

Ha te is kedvet kaptál ehhez a projekthez, a minta megvásárolható itt. Ne ijedj meg, ha hozzám hasonlóan 🙂 neked sem túl erős az angolod, a sapka leírása és a leszámolható rajz könnyen kisilabizálható. Ha mégis úgy érzed, neked ez magas, szeretettel várunk tanfolyamunkon!

Kellemes időtöltést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük