Tweed fonal Írországból

Intarziakötés – rombuszmintás sapka

A fonal haza akart jönni velem Angliából, pont nem érdekelte, marad-e neki hely a bőröndben… Ír merinoi gyapjú, 10 dkg barnás-szürke és 10 dkg fáradt rózsaszín, tweed hatású. A két szín külön-külön is szép, de együtt még szebbek, mintha jó hatással volnának egymásra: a szürke nem olyan öreges, a rózsaszín nem olyan babás.

Szikrázott a napsütés, csípett a szél, tajtékzott a tenger, a projektzsákom igazi kincseket rejtett.

Szerelmesek a tengerparton, Brighton and Hove, 2018
Ismeretlen szerelmesek a tengerparton, Brighton and Hove, 2018

Intarzia technika vagy Fair Isle?

Mióta nem csak a fonalak súlyát figyelem, hanem a hosszát is (tehát hogy 50 gramm és 120 méter, vagy hogy 100 g és 140 m),  takarékosabban bánok velük. Azt valahogy jobban érzem, hiszen sokszor azonnal látható, hogy elfogyott 2 méter vagy 40, mint hogy 3 dkg vagy 15. Hogy ezt miért írom most le? Mert a takarékosság volt az egyik szempont, ami miatt úgy döntöttem, ennél a sapkánál inkább az intarzia technikát alkalmazom. Vagyis két dolgot mérlegeltem: nem lesz-e túl vastag, ha két színnel kötöm Fair Isle technikával, és hogyan tudok jobban spórolni a fonallal.

Tweed fonal gombolyag
Mint két kókusz – tweed fonalak felgombolyítva

Az intarzia kötés egyfajta színes technika, amelynél a fonalat nem sodorjuk – azaz nem vezetjük a munka hátoldalán –, hanem színenként váltjuk, mintha egy-egy szín egy-egy különálló blokk lenne. A színek találkozásánál pedig keresztezzük a szálakat, hogy ne maradjon lyuk közöttük. Készülhet így két vagy akár többszínű minta is. Az én sapkám félig intarzia csak (ha van egyáltalán ilyen kifejezés), ugyanis a fő szín folyamatosan fut, a rombuszok vannak csak blokkokban.

S hogy mi minden készülhet intarziakötéssel? Például ez az igazán vidám designer darab…

Az intarzia kötésnél a színek – azaz a blokkok – szétválasztásához orsókat használhatunk. Az orsó készülhet fából, műanyagból – nálam fonalfüggő és hangulatfüggő, hogy melyik orsómat veszem épp elő. De ami mindig kéznél van, az a pillangó órsó. Néhány gyors mozdulat, és percek alatt előállíthatjuk a saját pillangóinkat – olyan kis gombolyagokat, ami belülről engedi a fonalat, és közben nem bomlik le. Nézd csak meg ezt a videót:

Itt pedig jól látszanak az én kis pillangóim, ahány blokk, annyi orsó:

Itarzia kötés pillangó orsókkal
Rombuszmintás sapka, intarziakötés technikával. A fonalvégek maguk az orsók: a fonal középről fut (úgy, mint amikor egy gombolyagot a közepén kezdünk meg), de nem bomlik le ® Hával Judit

Itt pedig a végeredmény. Most már csak az a nagy kérdés, hogy az utánrendelt fonalaimból milyen nyakmelegítőt készítsek hozzá? Időközben kitavaszodott, a téli fonalamiat jól elásom valahová a szekrények mélyére, úgyhogy erra a kérdésre majd csak néhány hónap múlva térek vissza. De ha addig is bármilyen szuper ötleted támad, osszd meg velem kommentben vagy privát üzenetben, örülni fogok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük