Kötött gyapjúsapka bárányokkal

Bárány mintás kötött sapka Fair Isle stílusban
© Kate Davies

A Camomille tam vibrálása után után festetlen színekre, natúr árnyalatokra vágytam, Kate Davies Sheep Heid sapkája pedig már jóideje incselekdett velem a Ravelry-kedvenceim között – ezért esett rá a választásom. Ha kíváncsi vagy a részletekre, vagy arra, hogyan kötöttem életre szóló barátságot a shetlandi gyapjúval, tarts velem!

Valódi shetlandi gyapjú

Jamieson and Smith 2ply Jumper Weight © Hával Judit

A mintát Kate eredetileg a Jamieson & Smith Shetland Supreme fonalára írta. A Supreme egy négyágú, kilenc természetes színben valódi shetlandi gyapjúból gyártott fonal. A 2ply Jumper Weight, a cég talán legnépszerűbb terméke – amiből az én sapkám készült – a Supremmel ekvivalens kétágú shetlandi gyapjúfonal, azonban csomó-csomó (megszámolni sem tudtam, mennyi) varázslatos színre festik. Nagy előnye, hogy 25 grammos gombolyagokban is kapható. A minta kilenc színből áll, ami azt jelenti, hogy majdnem fél kiló fonalat kellett volna rendelnem a Supremből – ezt nem akartam (meg nem is mertem) bevállalni, inkább a 2ply Jumper Weight színei között kerestem hasonlókat. Végül csak nyolcat találtam, úgy gondoltam, két vilgos szín helyett – valahol a törtfehér, a nagyon világos bézs és a nagyon világos szürke közötti mindkettő – csak egyet használok.

Lestem a postást az ablakból (aki – bingó! –, rövidnaciban érkezett), közben olvastam a véleményeket a kötős-horgolós-fonalrendelős oldalakon. Népes a Jamieson & Smith termékek kedvelőinek tábora, a 2ply Jumper Weigh-t plédául majdnem kétezren értékelték Ravelry-n átlagosan 4,7 csillagra, és mintegy 12 ezer elkészült munka kapcsán említették meg az oldalon. A vélemények szerint ideális a színes kötéshez, a Fair Isle mintákhoz, meglepően finom, puha; és nem olyan szúrós, karcos, mint egy átlagos gyapjúfonal… S ez fontos, mert úúúútálom, ha valami szúr, nem viseli el a bőröm.

Igazán kellemes volt a “csalódás” (miket beszélek, nem is volt csalódás, pont azt kaptam, amire vágytam), a fonal rusztikus, kicsit nyers hatást kelt, de durvának, szúrósnak semmiképp nem mondanám. Odavagyok érte azóta is! Szerelem első látásra… És a színeket is sikerült eltalálnom!

Bárányos sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit

Erre mondják azt, hogy Flow?

Attól eltekintve, hogy egy színt kispóroltam, pontosan követtem a mintát. Talán csak a “leszövésben” voltam kicsit stréber. Bár a leírás szerint nem feltétlen szükséges az éppen nem használt szálat leszőni – vagyis rögzíteni, hogy ne lebegjen csak úgy a munka fonákján –, mert a shetlandi gyapjú szálai a mosás után egymáshoz tapadnak, nekem mégis rendezettebbnek tűnt, hogy a mintától függően 3-5 szemenként leszövöm az épp nem használt fonalat.

Minden percét élveztem a munkának. A passzé kötésekor azt, hogy milyen rugalmas a fonal, és hogy mennyire harmonikus, ahogy a feketével felszedett szemekre rákúszik egy barna majd egy szürke sor, és aztán passzé alapszíne. Utána következett egy szolíd geometriai minta. A bárányokat már az egész család izgatottan várta, a kos-szarvak kirajzolódása pedig szinte katartikus örömet okozott. A sapka búbja – harisnyakötőtűk csere-beréjével, fogyasztással, fonalváltással szinte minden második sorban – olyan mozgalmas volt, hogy alig akartam abbahagyni. Maradt egy kis feketeleves is a végére, a sok fonalvég leszövése, hazudnék, ha azt mondanám, nem untam borzasztóan.

Mi kell még a fonalon kívül egy körbe kötött sapkához?

Néhány jó minőségű kötőtű, egy nagylyukú zsákvarrótű a szálak eldolgozásához, valamint egy horgolótű arra az esetre, ha véletlen leszaladna egy szem vagy bele kellene javítani a mintába.

Bárányos sapka Fair Isle stílusban
Bárányos sapka Fair Isle stílusban © Hával Judit

Milyen kötőtűkre lehet szükség? A passzét 2,75-ös tűvel kötöttem. A mintát egy 40 cm hosszú, 3 mm-es körkötőtűvel kezdtem el – az első sorokat még nagyon összehúzza a passzé, a 60 cm-es túl hosszú lett volna hozzá, harisnyakötőtűkön pedig a 160 szem kicsit rázós… Aztán valahol az ötödik sor környékén tértem át a 60 cm-esre, majd amikor fogyasztás miatt elfogytak a szemek, ismét vissza a 40 cm-esre. Egy idő után a 40 cm-es is túl hosszú volt, következett a harisnyakötőtű.

A sapkát nem blokkoltam, csak egyszerű bolti gyapúmosószerrel mostam, kicsit a kezemmel egyengettem, nyújtottam. Rugalmas lett, pihe-puha, miközben van tartása is.

A minta megvásárolható itt, angol nyelvű, de vágj bele bátran, a leszámolható szinte rajz magáért beszél, a leírás minimális angoltudással megfejthető. Kezdő Fair Isle kötőknek is ajánlom, mert gyorsan el lehet készülni vele, és hamar jön a sikerélmény! Ha úgy érzed, Neked ez még túl bonyolult, akkor se csüggedj! Tanfolyamainkon elsajátíthatod a Fair Isle kötés minden csínját-bínját.

Szeretettel várunk! Részletekért katt ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük