Három kendő, három stílus

Kötnél vagy horgolnál? Rafináltabb mintát keresel, vagy inkább a színekkel játszanál? Igazi mestermunkára vágysz, vagy valami egyszerűbb mintára? Három kendőt mutatunk most be, három különböző stílusban. Bármelyiket készíted is el, borítékolhatjuk  neked az elsimerő pillantásokat! Jó munkát! 

Magic Summer – varázslatos nyár

A Magic Summer kendő a Drops 2018 tavaszi közös kézimunka projektje volt. Bár a neve nyári viseletre szólít, tavaszra, őszre, de akár még télre is elkészítheted, simán felvehető egy szűkebb szabású kabát, sportosabb blézer, bőrdzseki vagy kötött pulcsi fölé. Igazán pihentető munka, a hosszú sorok monotonítása kikapcsol, de a sok szín és egy-egy bonyolultabb technika mégsem hagyja, hogy beleunj. Mivel sok segédlet – részletes leírás, fotó, videó is készült hozzá – kezdő horgolók is bátran belevághatnak.

A Garnstudio 5 különböző fonalból tervezte meg a mintát: Drops Cotton Merino, Drops Puna, Drops Merino Extra Fine, Drops Cotton Light, Drops Belle. Így ha jobban fekszik neked, hogy teljesen a leírásra hagyatkozva vagy attól csak kicsit eltérve dolgozz, mindjárt öt variáció közül választhatsz. Választhatsz pamut vagy gyapjú fonalból, alpakából, illetve kevert szálas fonalakból. A minta persze nemcsak Drops fonalakból készíthető el, hanem bármi másból is. Akkor jársz a legjobban, ha a B fonalcsoportban keresgélsz, tehát olyat fonal után nézel, ami 4-es tűvel horgolható, és a kötéspróbán 20-22 szem ad ki 10 cm-et.

Szóval a lehetőségek végtelenek… Az Instagramon a #dropsmagicsummer hastagra, a Ravelryn a 190-1 Magic Summer Shawl címsorra keresve ötletet tudsz meríteni mások munkáiból. A minta ingyenes, a Garnstudio oldaláról elindulva lépésről lépésre haladhatsz. Ne ijedj meg, ha angol nyelvű felületre vezet a link, velem is előfordult már, válts magyar szövegre 🙂 Reméljük, a minta egységes magyar fordítása is elkészül hamarosan.

Plusz egy tipp: Akár a maradék fonalaidból is összekombinálhatsz egy “csakatiéd” darabot, arra figyelj, hogy a fonalaid a mosás során ugyanúgy viselkedjenek!

Csipkekötés felsőfokon – Midsummer Rose

Elegáns, klasszikus, laza – a Midsummer Rose kendő bármilyen stílust felvehet, a fonalad színétől, vastagságától, összetételétől függően. Szürkében, ahogy a tervezője, Lene Tosti  megálmodta, fiatalos, már-már alternatív hatást kelt.

Csipkekötés - kötött kendő
Midsummer Rose © Laine Magazine

No de nézd csak meg, mennyire más fehérben, olíva és orgona színben

A Mindsummer Rose kendő leírása a Laine Magazine ötödik számában jelent meg. Inkább a gyakorlottabb (csipke)kötőknek ajánlom ezt a modellt, a csipkeminta – bár miután kirajzolódik egy-egy motívum, szinte “adja magát” –  folyamatos számolást, lankadatlan figyelmet igényel. S ha esetleg bontani kell, nem könnyű újra összeszedegetni a ráhajtott szemeket. A leírás sem tűnik egyszerűnek, rajtam legalábbis kifogott, de minél tovább nézem, annál csábítóbb a kihívás. Ide nekem az oroszlánt is!

Csipketkötés, kötéspróba
Midsummer Rose kendő, kötéspróba @Hával Judit

Az Instagramon a #midsummerroseshawl hastag alatt találod a szebbnél szebb kendőket, a Ravelryn pedig a Midesummer Rose lapon. A fenti montázsban Lemik, Saccade és Tirmeli munkái láthatóak.

Plusz egy tipp: ezen a darabon tutira elsajátítod a csikekötés minden csínját-bínját!

Pöttyös kendő

A Pop Spots kendő szépsége egyszerűségében rejlik. A mintát a londoni Loop fonalboltban szúrtam ki, több színben is ki volt lógatva. (Más is van rajtam kívül, akinek valahogy mindig egy fonalbolton át vezet az út, bármerre jár is?) A minta nem bonyolult, azt gondoltam, leírás nélkül is elkészíthető. De csodák csodája, leírást is találtam hozzá.

Pöttyös kötött kendő
Pop Spots kendő © juju vail

Elkészíthető két színből is, de az alapszín mellé több színt vagy színátmenetes színátmenetes fonalat is választhatsz. Lapozgasd a galériát, találsz ilyet is, olyat is. S ha mégsem, keress rá az interneten – most már biztosan tudod, hogyan csináld: Instagramon #Popsoptsshawl hastagre, Ravelryn Pop Spots pattern  kifejezésre keresve.

Én pedig már érzem, az ide-oda súvasztgatott Malabrigóim elkezdtek reménykedni, talán nemsokára sorra kerülnek. Szerintem igazuk lesz!

Plusz egy tipp: a Pop Spot kendő egészen kicsiben és nagyban is remekül mutat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük