Birkin pulóver

Színes pulóver virágmintás kerek vállrésszel – egyszerű, mégis lenyűgöző. Körbe kötjük, felülről lefelé haladva. A Fair Isle mintás vállrész nagy odafigyelést igényel, cserébe viszont sorról sorra bontakoznak ki a levelek, majd a virágok. S ha túljutottunk a Yoke-on, lehet lazítani, a munka elejét, hátát és az ujjait már egy színből, sima kötéssel kötjük.

A mintát egy alaszkai származású Oregonban élő független designer, Caitlin Hunter tervezte. Talán a Birkin a legnépszerűbb munkája, de a többi is megér egy kattintást.

Láttam már ezt a mintát korábban is, amikor a Brightoni fonalboltban először forgattam a Lanie magazint, de akkor még annyira új volt minden, a színek, a fonalak, a technikák, hogy átlapoztam. Valahogy mégis beleégett a retinámba, ahogy ezt mostanában mondani szokták, mert amikor ismét belebotlottam – éppen mintát kerestem a Jamieson and Smith fonalhoz – azonnal ráismertem. Eldőlt a sorsom, éreztem, hogy megvan a programom a következő néhány hétre.

A fonalmennyiség kiszámolása

A leírásban yarn-ban és méterben van megadva a szükséges fonalmennyiség, úgyhogy egy kis számolással kellett kezdeni a munkát. L méretre kalkuláltam, bár reálisan valahol az S és az M között vagyok, de az ujját szerettem volna hosszabbra hagyni, és még az is benne volt a pakliban, hogy garbó lesz lesz belőle, szóval kellett egy kis ráhagyás.

A leírás szerint 1510 méter szükséges az alapfonalból, 91 méter a levélmintához, 78-78-32 pedig a virágokhoz. Jamieson and Smith 2play Jumper Weight gombolyagok 120 méteresek, 25 dkg-osak. Így tehát 13 gombolyag kell a fő színből, de inkább 15 vagy akár 16 is, ha hosszúujjban és garbónyakban gondolkodunk. Ami pedig 40 dkg – és ez teljesen reális. És kell egy-egy gombolyag a virágokhoz, egy pedig a levélhez. Ez tehát megvolt.

Tipp: a fonalgyűrűn vagy valahol a leírásában mindenképpen szerepelnie kell, milyen súlyú a gombolyag vagy motring és hogy milyen hosszú a fonal. Ne jöjj zavarba, ha csak egyiket vagy másikat adja meg a leírás, váltsd át!

Nagyobb kihívás volt a színek kiválasztása. Nagyon tetszettek a fekete változatok is, és a pasztel alapúak is. Azért is volt nehéz a döntés, mert messziről rendeltem a fonalam, nem tudtam megfogni, egymáshoz nézegetni, variálgatni a színeket, muszáj volt, hogy jól döntsek.

Ha pasztel, akkor szürkés legyen, vagy inkább natúr-törtfehér?

S ha fekete az alap, zöld legyen a levél vagy fehér? És milyen színűek legyenek a virágok?

Két színből is csodaszép…

Ó, és ez a színkombináció is káprázatos!

És a többi…

Kíváncsi vagy, hogy döntöttem? Lapozz, folytatás itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük