A kötés újra divat

Az angliai Brighton nem csak mesés tengerpartjáról, mediterránba hajló klímájáról, lakosságának toleranciájáról híres messze földön, hanem pezsgő művészeti életéről is. Brighton is szereti a művészeit, de erről talán majd máskor. Jártában-keltében egy kis galériába, ékszerboltba, designer boutique-ba botlik az ember.

A Laine-t kávéházak, apró étkezdék és néhány hasonló kis bolt társaságában találtuk egy kemptowni utcácskában, nem messze a tengertől. Már a kirakata is sokat ígért – természetes színek, természetes anyagok, fonalak, kötött holmik.

Laine, Brighton © Hával Judit

A Laine egyszerre műterem, műhely és üzlet, itt helyben gyártják kézi és gépi kötéssel a termékeket: kendőket, poncsókat, sapkákat, sálakat és a többit… Ami nem itt készül, például az ékszerek, azok is mind a városban, helyi iparművészek által. A bolt tulajdonosát Madelaine-nek hívják, egy kis szójáték, és meg is van a bolt teljes neve: Laine Made Unique.

gépi kötés
Laine, Brighton  © Hával Judit

Az üzletben van egy nagyobb kéttűágyas gép a vékonyabb fonalakhoz, egy síkkötőgép a vastagabb fonalakhoz, és van egy olyan csodamasina is, amivel a kötött darabokat egymáshoz lehet illeszteni. Ha a kész termékek között nem talál olyat (olyan színt, fazont) a vásárló, amit elképzelt, Madelaine el is készíti számára.

gépi kötés
Laine © Hával Judit

A géppel kötött darabok kizárólag természetes anyagból készülnek, elsősorban shetlandi gyapjúból.

Géppel kötött sál – Laine, Brighton © Hával Judit

Csodálatos színek, csodálatos anyagok.

Ezek itt házi fonalak (hogy mondják, ha egy fonal még a kisiparinál is kisebb volumenben készül?), vágóhídról menekített juhok gyapjából fonja őket Madelaine barátja. Igazán szépek, de azért nem keverném őket össze az alpaka baby-k gyapjával.

kézzel készült fonalak
Laine, Brighton © Hával Judit

Erről a fonalról pedig azt mesélte a lány, hogy egy házaspár állítja elő őket. Saját farmjukon – övék egy egész sziget Skócia északi részén – tenyésztik a juhokat, nyírják őket, és a többi…

shetlandi gyapjú
Laine, Brighton © Hával Judit

A kötött dolgok mellett készülnek ilyen csodás hímzett farmerdzsekik is.

hímzett farmerdzseki
Laine in Brighton © Hával Judit

Itt pedig a bolt elérhetőségei. Ha kedvet kaptál hozzá, látogasd meg – legalább virtuálisan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük